• odp_05.jpg
  • odp_01.jpg
  • odp_02.jpg
  • odp_03.jpg

Boerderij Zorgvrij

Informatieboerderij Zorgvrij trekt het hele jaar door vele bezoekers. En niet alleen mensen die voor het eerst komen, want op Zorgvrij is steeds weer iets nieuws te zien en te beleven. De boerderij is in gebruik als melkvee- en schapenhouderij en een erkend fokcentrum voor de lakenvelder koe, een zeldzaam landbouwhuisdier. Deze en andere bijzondere dieren kunt u met eigen ogen komen bewonderen. Maar er is nog veel meer te beleven op de boerderij. Het schapen scheren is bijvoorbeeld ieder jaar weer een bijzondere gebeurtenis. En wat is er leuker dan in het voorjaar naar de pasgeboren lammetjes te komen kijken? Of maakt het melken van de koeien eens mee; dat kan elke dag.

Openingstijden

De boerderij is tot 1 maart van woensdag tot en met zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Vanaf 1 maart tot 1 november van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur.

De toegang van Zorgvrij is gratis. In de schoolvakanties (regio Noord) ook op maandag en dinsdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Voor informatie kunt u contact met ons opnemen, telefoon 023-5202828 en kijk op www.spaarnwoude.nl

Bezoekerscentrum

Het ideale startpunt voor een compleet dagje uit in Spaarnwoude. Zorgvrij is het adres voor meer informatie over Spaarnwoude. Zo is er een vaste tentoonstelling over de vele natuur- en recreatiemogelijkheden in het gebied. Bij het bezoekerscentrum worden al uw vragen beantwoord en zij kunnen u tips geven voor een sportief, natuurlijk of recreatief dagje uit in Spaarnwoude. Bij het bezoekerscentrum is een uitgebreide plattegrond van Spaarnwoude beschikbaar. Ook zijn er diverse fiets- en wandelroutes verkrijgbaar.

Speurtochten

Het gehele jaar door kunt u leuke en gezellige speurtochten rond en in de boerderij lopen. Ook als het slecht weer is kunt u bij de receptie van de boerderij, tegen een kleine vergoeding, een leuke tocht ophalen.

Leerzaam

Schoolklasssen uit het basis- en voortgezet onderwijs zijn van harte welkom op Zorgvrij. De kinderen volgen een gevarieerd en actief les programma waar scholen zich voor kunnen inschrijven. Het programma is op aanvraag verkrijgbaar.
Drie keer per jaar is er een nieuwe tentoonstelling te zien. De onderwerpen daarvan hebben altijd een relatie met de boerderij of haar directe omgeving. Er zijn ook interessante workshops voor jong en oud. U kunt bijvoorbeeld een workshop kaasmaken volgen. Ook een wandeling door het Uilenbos is een leuke en leerzame ervaring. Tijdens deze wandeling komt u bijvoorbeeld langs een weertuin met planten die reageren op het weer. En via het bos komt u bij een oude hoogstamboomgaard met een bijenstal. Verder biedt het natuurpad allerlei informatie over vogels, dierensporen, paddenstoelen, bomen etc.

Activiteiten

Meerdere keren per jaar organiseert Zorgvrij een themadag, zoals bijvoorbeeld 'schapen scheren' of 'de koeien komen op stal'. Volwassenen en kinderen kunnen tijdens deze dag deelnemen aan speciale thema-activiteiten. In de schoolvakanties zijn er allerlei activiteiten voor kinderen, waaronder knutselen of spelletjes. Kinderen van 5 t/m 9 jaar kunnen in het weekend op Zorgvrij hun verjaardagspartijtje vieren in een echte boerderijsfeer. Voor deze activiteiten wordt een vergoeding gevraagd.